OSX oroszlános hasznosságok

A rendszerbutítás folytatódott a 10.7 Lion és 10.8 Mountain Lion során is. (A 10.6-nál elvett type/creator code támogatást máig nem emésztettem meg pölö.)

Az új oroszlános rendszerekben* is van pár bosszantó újdonság, amivel régóta jól működő dolgokat rontottak el a butítás iOS-ítés fejlődés jegyében.

Osztottam már meg korábban terminálos osx trükköket nem egyszer, itt van most néhány újabb, 10.7 és utáni rendszerekre.

Az egyik újdonság ami körülményesebbé tette a rendszer mindennapi használatát a (többek között a) párbeszédablakoknál a billentyűzetes navigáció megszüntetése. Például mentésnél, régen lehetett másodperc tört része alatt funkciót (gombot) váltani nyilak vagy tab segítségével, sőr, egyszerre két gomb is ki lehetett jelölve (egy fő-, és alternatív kijelölés), és elsőt return, másikat space használatával lenyomhattad. Nem kellett egérrel kaparászni. Elvenni a kezet a klaviatúráról. Itt a megoldás visszacsinálni:
defaults write NSGlobalDomain AppleKeyboardUIMode -int 3

a felhasználói jegyzékben a Library jegyzék újramegjelenítése a Finderben:
chflags nohidden ~/Library

szövegkijelölés QuickLook ablakban:
defaults write com.apple.finder QLEnableTextSelection -bool true

(Egyébként QuickLook kiválóan hekkelhető is extension-ökkel is.)

Amire még mindig nincs megoldásom, de nagyon kéne: a hide-olt alkalmazások kerüljenek az appswitcher lista (command+tab programváltás, értitek) végére, mint régen! Amit eltűntetek, azt épp nem akarom használni! Azért tűntetem el, mert most épp nincs rá szükségem. Így ha gyorsan almatabolok, nem azt akarom visszahozni, hanem a következő elől lévő (látható) programot.

Ez utóbbi, meg a legelső (megoldott) probléma, hogy is mondjam, vesztett a rendszerhasználat a transzparenciájából, azaz oda kellett figyelni mit csinál (pedig elvileg pont az lenne a cél, hogy észre se vedd, épp gépet kezelsz), és ezen túl ki is zökkenti az embert, ami nem jó.

(Lion-t rövid ideig használtam, tehát lehet keverni fogom a kettőt és csak később jött be valamit amiről beszélek, ezért az oroszlános gyűjtőnév, még ha magyarul nem is így hívjuk a pumát)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.