Boszorkánykör

Boszorkánygyűrű: bazídiumos gombákból álló gombakör; úgy jön létre, hogy az egy közp.-ból kiinduló gombafonalak sugarasan helyezkednek el.
(Egyetemes lexikon)

Ma két boszorkánykörrel is találkoztam a Gulicska csúcsa közelében, őzlábgombák alkották őket. Egyiket kiléptem (remélem nem ér balszerencse), kb 10 méter átmérőjű volt. Ekkorával még nem találkoztam.

A boszorkánykör (vagy boszorkánygyűrű) neve onnan ered, hogy a néphagyomány szerint ahol boszorkányok vagy tündérek éjszakánként táncot járnak, ott keletkeznek. Ilyenkor nem tanácsos arra járni, mert aki belép a körbe, azt elragadhatják. Igaz, a néphit szerint egyébként is jobb távolságot tartani tőlük

Angolul fairy ring, azaz tündérgyűrű, német nevének jelentése ugyanaz, mint magyarul. A tündérekkel, druidákkal népes ír mitológia tele van táncoló tündérekkel, akik általában holdfényes éjszakákon táncolnak, és a gyűrű másnap reggel jelenik meg. Megjegyezném, hogy pár napja telihold volt.
A másik kör valamivel kisebb volt, és a mészégetők romjai közelében volt. Másik legenda szerint a tündérgyűrű átjáróként szolgál a tündérvilágba. Biztos azon át járnak a mészégető romjain üldögélni :)

sajnos kevés fény volt, így több képet nem töltök fel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.