Nexus One Zero

A Google ma minden bizonnyal a legnagyobb World Wide Web-es cég, de jelenleg mindenképp a legnagyobb hatású. Bemutattak egy készüléket Nexus One néven. Jöjjön egy kis web történelem a fentiek kapcsán!

A világ első webböngészője (ami egyben a világ első webszerkesztője – azaz pontosan html editora – volt, és rögtön wysiwyg volt!) a World Wide Web fejlesztésével párhuzamosan készült és vele egy időben lett kiadva. Mindkettőt Tim Berners-Lee készítette a CERN-nél. Mindkettő NeXT platformon készült és futott (ezt most nem a NeXT-fixációm miatt emelem ki). A világ első böngészője eleinte a WorldWideWeb nevet viselte, rögtön grafikus volt (többek között ezért is kellett a NeXT), megjelenítette a beillesztett képeket, videókat(!) és egyéb multimédiás tartalmakat, kezelt stíluslapokat, betűtípusokat stb, és része volt a beépített grafikus (klikkelj-és-megcsinálja, wysiwyg stb) html szerkesztője is. A kor technikai színvonalán egyedül a NeXT-en volt lehetséges mindez, ahogy Berner-Lee nyilatkozta később, a cucc “bármit a hatalmas NeXT standard repertoárból” képes volt megjeleníteni. Ez azt jelenti, hogy ami filetipust a NeXTStep ismert, azt a böngésző is (beleértve pl a PostScriptet is és hasonló nyalánkságokat).
Hamar megjelentek Unix-os böngészők is, de egyik sem volt képes a tartalom grafikus reprezentációjára, tehát azokkal használva a WWW nem sokban különbözött mondjuk egy gophertől, sima parancssoros témázás volt; a népek ( ==amerikai műegyetemek geekjei ;) nagy része nem is tulajdonított a webnek sokáig nagy jelentőséget, mivel egyedül NeXT-en voltak képesek azt úgy látni és használni, mint ahogy ma ismerjük. (Persze kezdetlegesebben, mint most, a HTML5 és CSS3 hajnalán). A Mosaic (későbbi nevén Netscape) és vele pc-re a web csak később jött (Mac-re már a CERN-ben csináltak böngészőt korábban)

Az Berners-Lee böngészőjének neve persze kicsit nehézkes, ráadásul neve alapján a WorldWideWeb program könnyen összekeverhető a World Wide Web fogalommal (ami, mint Douglas Adams is megírta, a világ egyetlen olyan kifejezése, aminek a belőle képzett betűszavát hosszabb kimondani, mint magát a kifejezést).
Ezért Berners-Lee átkeresztelte Nexus-ra. Meg is van az első webhez köthető Nexus. Vagy Nexus Zero ha úgy tetszik, bár eljutott a program a 2-es verzióig (nekem 2.02 a legfrissebb, az már Nexus.app), megnéztem, Wikipedia itt bizony téved a 0.18-as verziószámmal.

Itt kapcsolódik össze a világ jelenleg legmeghatározóbb webes cége a világ első alkalmazásával amivel a webet használni lehetett….

Persze sok egyéb mellett a Nexus a Blade Runner filmben a replikánsok egyik sorozata, amiből a hatos verziósok lázadnak, gyilkolnak és szivárognak be a Földre :) Kíváncsi vagyok, milyen lesz a Google telefon 6-os verziója, mert minden bizonnyal innen, és nem a fentebbi szép történetből kapta a nevét a készülék.
Feltűnt másnak is, mennyire érdekes, hogy az új piacra betörni hivatott forradalminak szánt készüléket olyan dologról nevezték el, ami 1) nevében is mutatja, hogy másolat (replicant), ami nem túl hízelgő egy “forradalmiújdonságnak” 2) a filmben gyilkolnak, lehet megsüti ez a telefon is az ember agyát minden minden egyes mobilfon? (összeeskövéselmélet-hívők szevasztok!) :DDD, de ami fogyasztói szemmel leggyanúsabb 3) beépített rövid élettartammal rendelkeznek ami lejártával megszűnnek működni?

Érdekességképp említem (és ez már az én NeXT fixációm), hogy NeXus volt a neve japán NeXT júzerek szervezetének, a NeXT User Society-nek :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.