NeXT Apple, kiből lett ki?

Most jelenget meg a mirkoszoft legújabb generációs operációs rendszere, a mac-es világban mindenki azért van oda, hogy mennyit meg mit loptak az OSX-ből, innen jutott eszembe az a gondolat, hogy az Alma mennyit vett át a NeXT-től, meg hogy ha belegondolunk mi és hogy zajlott is anno 1997-ben. (Na jó, valójában semmi köze az Visztának ehhez, már korábban is agyaltam ezen, csak gondoltam felvezetem valami aktuális eseménnyel a dolgot.

A kilencvenes évek közepére az Apple (ne részletezzük most, milyen okokból) igencsak nagy szarban volt. Amiből a PowerPC sem tudta kihúzni, annak ellenére mekkora jó dolog volt, és milyen simán ment a platformváltás. Az alma gondjaihoz hozzátartozott az öregedő operációs rendszere (valahogy bele kellene rakni akkor már például rendes virtuális memóriakezelést és valamiféle rendes preemptive multitaskingot, mert tizenegynéhány év alatt már szükség lett ezekre). Az újgenerációs OS amit fejlesztettek egyre inkább zsákuctának bizonyult, annak a fajtának, ami sok pénzt elnyel. Amivel akkor éppen nem túl jól álltak, konkrétan a csőd szélén egyensúlyozott a vállalat (a helyzet súlyosságát jelzi, hogy megpróbálták a céget eladni másoknak, ezzel természetesen megszűntetve azt). Megfogalmazódott a terv, hogy lehet, hogy ha ők benn nem bírnak a feladattal, mi lenne, ha kívülről hoznának operációs rendszert a Macintoshra? Persze nem úgy, mint ahogy az MS-DOS létrejött a Microsoftnál, hogy átcsomagolták és árulták, hanem nyilván belső fejlesztésekre szükség van, főleg, mert a Macintosh hardver, de főleg az addigi szoftverarchitektúra igencsak egyedi, és semmihez sem hasonlítható volt.
Végül két reális lehetőség maradt, két cég és a rendszere, a vicc, hogy mindkettőt volt Apple-dolgozók, ráadásul volt felsővezetők csinálták és vezetik. Az egyik volt a Be, inc. és a néhol UNIX-hoz hasonlító (POSIX kompatibilitás, shellek indításának lehetősége), de teljesen saját fejlesztésű BeOS operációs rendszerük (vezetője az Apple volt fejlesztési és marketingvezetője, Jean-Louis Gassée, aki John Scully miatt távozott onnan) elérhető PPC és x86 platformra is, a másik a NeXT, a világ leginnovatívabb rendszerével, a(z akkor már erre átkeresztelt) OPENSTEPpel, (és vezetőként az Apple alapítójával és még sokféle funkciót viselőjével, Steve Jobs-zal, aki John Scully miatt távozott onnan. Érdekesség, hogy az utóbbi távozása után az előbbi vette át a helyét a Macintosh csoport vezetésében) ami a mach mikrokernelre épült, és elérhető volt PPC és x86 mellett HP PA-RISC és Sun SPARC architektúrákon is. Ami mondjuk túlzottan valószínűleg nem izgatta az Apple-t, pedig nyithatott volna más rendszerek felé is, ha nem lett volna ennyi baja. A történet ismert, a BeOS szép kezdet után a Microsoft hathatós közreműködésével szépen lassan kimúlt (azaz megvette a Palm végül), a NeXT pedig az Apple-höz vándorolt minden jósággal a zsákjában. Gondoljunk csak az akkor frissiben kifejlesztett WebObjects-re, ami rengeteg nagy és komoly cég online üzletét hajtotta/hajtja.


A next.com-on eleinte így jelent meg a hír a cég felvásárlásáról. Később “Apple Enterprise”-ként jelentkezett be az oldal, ma már nem létezik

Akkor most végre rátérek a lényegre. Tehát az Apple felvásárolta a NeXT-et. Azaz hivatalosan egyesültek, de ez kb olyan volt, mint a német egyesítés, ami valójában az NDK teljes megszűnését és a keleti német tartományok NSZK általi annektálását jelentette. A NeXT-nél is hasonló volt, a NeXT név megszűnt létezni (még csak egy nyamvadt NeXT szoftverdivizió stb sem lett), a termékeit abbahagyták vagy átnevezték. Legalábbis a felszínen ez volt. De valóban így történt-e, mint a németeknél? Szerintem nem. Szerintem valójában a színfalak mögött a NeXT vette át az uralmat az Apple-nél. Tehát ők élnek tovább új néven, míg a régi cég régi dolgai lassan elhaltak vagy átformálódtak. Ezt most elmentem, eszem valamit, meg ilyenek, és a folytatásban kifejtem, miért is gondolom én ezt.

5 Replies to “NeXT Apple, kiből lett ki?”

  1. A BeOsnak semmi köze az Unixhoz, kérlek tisztelettel. Alapoktól kezdve egyedi. Az, hogy Posix kompatibilis, csak egy dolog. Más köze nincs az Unixokhoz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.