Magyar QWERTY billentyűzetkiosztás Macintoshra

Hungarian QWERTY

Az egész ötlet onnan jött, hogy még régen, mikor sokszor írtam kódot megszoktam az amerikai angol kiosztást – ott könnyen elérhetőek a nem alfanumerikus karakterek, amik szükségesek kódíráshoz. Évekig használtam minden alkalomra így az angol kiosztást, de mostanában egyre gyakrabban van, hogy kénytelen vagyok magyarra váltani az ékezetek miatt (vagy úgy döntöttem, hogy magyarra váltok, mint pl. most). Nagy szövegmennyiségnél már kényelmetlen az ⌥+e + <betű> és tsai. Továbbá, amikor csak simán szöveget írtam, már korábban is zavart a németmajmolásból még az írógépkorszakban elkövetett, és a számítógépek világába is átvett y-z csere. Ez azóta csak fokozódott.
Először tehát csak ezt javítottam ki a saját kiosztásomnál, de hamar elkezdtem más apróságokat is implementálni vagy javítani, főleg a rendszerspecifikus, a gyári magyar kiosztásból hiányzó, de általam gyakran használt kombinációkat. Közben menő ikont is kapott, hogy nézzen ki valahogy (csinálj jobb ikont 16×16 pixelen, amin látszik, hogy magyar, hogy qwerty, és olvasható is!). Szóval ez nem az első verzió, és valószínű, hogy nem az utolsó, mert esélyes, hogy matatok még vele (tervek vannak).

Most pedig nyilvánossá teszem a cuccot letölthető formában jól, de tartsuk észben, hogy eredetileg és elsősorban saját használatra készült.
Jó szórakozást!

Információk, megjegyzések, problémák

A billentyűzetkiosztás működik (használom folyamatosan) Mac OS X 10.4-től (amikor készült) macOS 13.2-ig (aktuális rendszer)

Letöltés

Telepítés

  1. Töltsd le a zip-et a honlapról, tömörítsd ki bárhova
  2. a HunQWERTY.bundle file-t másold be az alábbi jegyzékek valamelyikébe:
    • ~/Library/Keyboard Layouts – ha csak a bejelentkezett felhasználónak telepíted
    • /Library/Keyboard Layouts – ha a rendszer minden felhasználója használhatja
    • /Network/Library/Keyboard Layouts – hogy a hálózati felhasználóknak is jó legyen (ha vannak)
  3. Jelentkezz ki, jelentkezz vissza (vagy újra is indíthatod a gépet, de minek?)
  4. Válaszd ki a beviteli források listájából a icon Hungarian QWERTY-t, majd állítsd aktívra

Kérdés, kérés, megyjegyzés, fanfárok a téma blogposztjába vagy ide jöhetnek.

A kiosztás elkészítéséhez Ukelele-t és SubEthaEdit-et használtam (mert kézzel is szerkesztettem, én ilyen purista vagyok).

© Neuromancer, 2011.   |   Permalink: http://neuromancer.hu/HunQWERTY