A japán olimpiai építkezések

“A japán olimpiai építkezések”

1940-ben Japánban tartandó tizenkettedik olimpiász szervezőbizottsága elhatározta, hogy nem, mint először tervezték, a régi Meiji-Szhrein uszóstadiont építik át, hanem egészen uj uszótelepet létesítenek. Az uj olimpiai uszóstadion a Komazava-golfpálya keleti szélén építik fel és 28.000 néző számára lesz benne hely. A stadion építésének költségeire 1,132.000 yent irányítottak elő.

A Komazava-golftéren magán az olimpiai falut fogják fölépíteni, körülbelül 1500 “lakos” számára. A falu építési költségei körülbelül annyit termel ki, mint az uszóstadion építésének költségei.

1,880.000 yenbe kerül Surugadaiban a sportcsarnok, amelyekben a box-, birkózó- és sulyemelőversenyeket fogják megtartani.

A hockeypályákat a Shibaparkban rendezik be, 15.000 néző számára. A költségekre 560.000 yent irányoztak elő.

A kerékpárpályát Shibaura környékén építik meg. Költségek: 600.000 yen.

Az összes költségeket, hatmillió yent, a főváros, Tokio által rendelkezésre bocsátott alapból fedezik.

Megjelent: Magyarság, 1938. április 13, szerda. Helyesírási és egyeztetési hibák mint az eredetiben.

Végül 1938 júliusában Japán lemondott a rendezésről (amit Helsinki kapott meg de a világháború miatt végül az egész bulit lefújták), mert inkább háborúskodni kellett a pénz mint reprezentálni. Utóbbi megvolt 1964-ben, és megint ez a cél 2020-ban, újra a költségvetéssel van tele a sajtó, de már milliárd yenes nagyságrendben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.