“Pár év alatt mekkorát változott a világ”

Az index.hu-n jelent meg tegnap egy cikk a “biciklis halálkereszteződésekről” (Hol gyilkolhat bicikliseket Budapesten?), ahol jó nagyban kiemelve erre a konklúzióra jutnak már a cikk legelején:

A kereszteződések működését figyelve egyetlen fontos előrelépés történt: az autósok figyelmesebbek lettek.

A listán (aminek szereplőit félelmetesen gyakran látogatom én is, többet onnan minden nap) természetesen szerepel a budai rakparti kerékpárút-Halász utca méltán híres kereszteződése. Erről az alábbit írják(, a 444 pedig Isten hozta a világ legaljasabb közúti kereszteződésében! címmel emlékezett meg róla):

2014-es helyszíni szemlénk szerint a kereszteződés ugyanúgy néz ki, csak a közlekedők attitűdje változott. Az autósok megadják az elsőbbséget, volt olyan, aki addig nem mozdult, amíg a bátortalan kerékpáros át nem ment a kereszteződésen.

Szóval, ma délután az óriási felhőszakadás után éppen egy idős biciklitúrázó pár mögött beszorulva csorgok békésen a kereszteződés felé, amin simán át tudtunk haladni, megkaptuk az előírt elsőbbségünket meg minden, mire a férfi, hangjában csodálkozással vegyes hitetlenkedéssel mondja a nőnek:

Pár év alatt mekkorát változott a világ! Régen simán elütöttek itt, ha át akartál menni.
…és még rád is dudáltak, miután áthajtottak rajtad.

Alakul ez…

3 Replies to ““Pár év alatt mekkorát változott a világ””

  1. Bécsben lakva amúgy irtó félelmetes volt az első pár napban bicajozni, mert a biciklisávok rámennek az autókkal közös villamossínekre, bemennek többsávos út közepére, stb. Aztán igen hamar rájöttem, hogy baromira odafigyelnek az autósok. És tényleg ezen múlik minden.

  2. A bicikli hálózat kriminális. Értelmetlen, veszélyes, logikátlan, a semmiből teremnek és hirtelen véget érnek, aztán kicsit odébb folytatódnak, legalább is a pesti peremkerületekben.
    Ellenben a közlekedésben még csak egyszer találkoztam őrülttel! Örülök, hogy nem 7 éve kezdtem a komolyabb biciklizést a városban!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.