Newton trademark: elévült

Newton_logo _Ark__-on keresztül jött a szomorú hír <del>még tegnap</del> tegnapelőtt, mert nem tudtam időben publikálni a bejegyzést: az Apple hagyja lejárni a Newton trademarkját. Persze, persze, egészen pontosan tizenöt éve beszüntették a termék fejlesztését és gyártását (1998 február 27-én), de akkor is, ikonikus és a számítástechnika történetében komoly mérföldkövet és megkerülhetetlen tényezőt jelent a Newton, aminek a márkanevét most már (a tengerentúlon legalábbis, nem vagyok nemzetközi szabadalmijogi szakértő) lehet cincálni bárkinek.
Szabad a Newton, szabad az izzós logó. Szerintem meg kellett volna tartaniuk.

Az eszköz mellesleg máig erős, “kult” státusban van, elég komoly felhasználói, sőt fejlesztőibázissal is rendelkezik, nemzetközi júzer és fejlesztői konferenciákkal, mindennel ami egy komoly, élő platformhoz illik, noha 15 éve nem gyártják, és több mint tíz éve nincs is gyártói támogatás hozzá.
A Newton OS bizonyos (főleg UI-hoz kapcsolódó) elemei pedig máig megtalálhatóak nem csak az iOS-ben, hanem az OS X-ben is.

Megjegyzés: a blogszerző az átlagemberhez képest nagyobb mennyiségű (irónia: itt már az egy darab is annak számít, de ennél többről van szó) Newtonnal (archív felvétel:) és hozzá kapcsolódó termékkel rendelkezik, legyen az periféria, szoftver (dobozos!) vagy eredeti matricák. Sőt, a blogszerző OMP-je, MP2000-ese, eMate-je dobozos, tele a korabeli bőséget jelképező hozzáadott papírokkal, könyvekkel, telepítőkkel. Párszor már emlegettem is a blogon.

2 Replies to “Newton trademark: elévült”

  1. Megvan a Defying Gravity: The Making of Newton c. könyv, sok-sok fényképpel a fejlesztési időszakból. Mennyi ember álma volt benne, hogy elkészüljön. Aki nem használt (még) Newtont nem tudja elképzelni mennyire más, mint minden, ami előtte és utána volt. Ha csak arra gondolok mennyi ember nem aludt évekig, hogy megcsinálja. Ez sem volt kisebb teljesítmény, mint az első Mac, csak nem futott be akkora karriert. És bár abban a helyzetben, mikor meg kellett szüntetni a fejlesztését, alighanem valóban helyes döntés volt. Jó lenne kinyomozni, hogy a kiszervezett, majd visszaszervezett Newton fejlesztési csoportból végül hányan maradtak az Apple-nél és fejlesztették a Mac OS-t vagy a Rhapsody-t utána és hányan mentek el. Avagy nem lett volna-e bölcsebb megnézni, hogy a maga lábán képes-e megállni a Newton, mint ahogy a Claris a FileMakerrel tette.

  2. és az egyik blogolvasó már felajánlotta az övéit. csak már valaminek történnie kellene vala volna. magy miafene (bocs, fáradt vagyok, nem aludtam éjjel és már érzem)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.