Kézzel írásról

Találtam a minap egy igen kitűnő oldalt (szolgáltatást), ami gyakorlatilag egy kanjikereső cucc. Nagyon jól van összerakva, például van olyan gyök szerinti keresés, hogy több gyököt is kiválaszthatsz (és ahogy választod ki őket rögtön szűkíti a találatokat, mert ugye nem minden gyök szerepel minden gyökkel együtt egy írásjelben), sőt, van “kézírás” alapú, azaz technikailag egérrel vonalhúzás felismerési lehetőség is, ami szintén elég menő, még úgy is, hogy az oldal külön kiemeli, hogy a megfelelő sorrendben és irányokban húzzuk be a vonalakat, mert leginkább csak akkor működik a dolog. (Van néhány ökölszabály – meg a kivételek – mikor, milyen sorrendben és irányban írjuk a vonásokat, erről az oldalon is van gyorstalpaló.)
De akkor már a gyökszerinti kereső, bár tanulás és felismerés szempontjából hasznos, hogy a vonásokat számozza (mert van amikor egy vonást kettőnek érzékel).

Na, de eltértem a témától, szóval most inkább jöjjön az, ami miatt végül bejegyzést írtam. Belegondoltam a dolgokba…
Mikor is írtam le bármit kézzel papírra, vagy bármi más felületre legutóbb?

Nem emlékszem. Próbálom megerőltetni az agyam, de az is csak arra jutott, hogy valószínűleg valamikor augusztusban. Most november van.

Nincs egy cetli, friss noteszlap a háztartásban, semmi ami segíthetne, se emlék róla, hogy bármikor ilyesmit használtam volna a közelmúltban írni rá. Legfrissebb ilyen jegyzetem (mármint, ami megmaradt) valamikor tavasszal keletkezett. Most november van.

Biztos van tanulság valahol, én inkább nem kerestem. Csak érdekesnek találom a dolgot.

Ja, a bejegyzés elején említett csodálatos oldal címe: kanji.sljfaq.org

2 Replies to “Kézzel írásról”

  1. Én szoktam kézzel írni, firkálni, jegyzetelni…

    Sőt olyan is van, h egy poszt gyorsan, kézirással, össze-vissza kuszálva egy papíron születik meg, aztán ha úgy van fogom és letisztázva gépbe írom. Olykor hatékonyabb, mint egyből gépben kezdeni.

  2. en vakon is nagyon gyorsan tudok gepelni, szoval nem hatekonyabb nalam a kezzel iras (plane, hogy balkezes vagyok, tehat hegyevel elore kell tolnom az iroeszkozt a papiron)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *