“Teremtő hangulat, erős lokálpatriotizmus és feltörekvési vágy”

Bemutatták Miskolc új arculatát. Legszembetűnőbb az új logó (más még szerintem nincs is) A bejegyzés címeként idézett mondat a polgárjenő szájából hangzott el, miszerint a lapok már a fenti jelzőkkel cikkeznek Miskolcról.

Nem tudom ezt a baromságot honnan vette, én Miskolccal hírekben leginkább a bűnügyi rovatban találkozom, meggyőződésem, hogy a lapok erről szeretnek cikkezni inkább, mint a rengeteg jó dologról (pl most a Cinefest, ami azon kevés jó dolog amit nem sikerült a városvezetésnek elcsesznie), mert nem Miskolc a legbűnfertőzöttebb település… csak a híre rossz.

Persze az igaszsághoz hozzá tartozik, hogy egyre több helyen tűnnek fel egy cikkben a Miskolc szóval a “teremtő hangulat” és az “erős lokálpatriotizmus”, valamint a “feltörekvési vágy” kifejezések, de azok mind a polgármestert idézik…

Az új városi logó elemei kontextus nélkül, egymás mellé lerakott rövid színes vonalakként az önkormányzat lapjának múlt hétvégi számában már feltűntek egy Móricz-idézet társaságában (valamiért kétszer is berakták az újságba, ugyanúgy, ugyanazzal az idézettel, nem redundáns ez egy picit?), amit szerintem a beavatottakon kívül senki nem értett, mi a fene is az. Nem így nézett ki:

Amiket továbbiakban nyilatkozott a polgármester, csak annyiban kommentálnám, hogy szép, hogy sok programot felsorolt, például a diósgyőri várban, de pont ők üldözték el onnan a legrégebbi, leghíresebb és nemzetközi eseményt. Nem beszélve arról, hogy Diósgyőrt tudatosan kezdik leépíteni az elmúlt két évben, rendezvényeket, szolgáltatásokat költöztetnek a város más pontjára a diósgyőri polgárok “örömére” (amikor már a boltban is ezeket hallod vissza, tudod, hogy baromira nem tetszik a népnek amit művelnek lakhelyével).

Miskolcon és közvetlek környékén ezernyi jó dolog van, amiért érdemes ide ellátogatni, csak nem ezt a tényt kéne folyamatosan ismételgetni, hanem kezdeni is valamit, hogy meg is lehessen rendesen látogatni ezeket a dolgokat. Nem parkolót akarok a vár melletti tó helyére (szerencsére ezt a tervet végül szanálták), aszfaltfestéssel létesített, közlekedésre alkalmatlan “bicikliutakat” (aminek minősített esete a belvárosban az az útvonal, ami kétszáz méteren ötször(!) keresztez közutat, hogy a végén ugyanannak az útnak ugyanannak az oldalán folytatódjon) vagy óriásravatalozót az egyetemi campus közepére a parkot felszámolva, hanem mondjuk a közvilágítás kijavítását a Mélyvölgyben (gondoljatok bele, hangulatos macskaköves kis utcás meredek pincesorok a belvárosban, hol van még ilyen?? Ja, és ki tud róla, aki nem helybéli? Csak ezért emeltem ezt ki).
Egyébként örülök, hogy egységes arculatot kívánnak kialakítani, és fejlesztésekre koncentrálnak (legalább szavakban), mert ez azt is jelent(het)i, hogy remélhetőleg befejezték a város intézményeinek szétverését. (Amiről belső látleletként (értsd: szenvedő alanyként) például psztrnk írt sokat, de beszéltem már kultúrintézmény alkalmazottal én is ezekről.)

Ja, az egyszerűsített logó (ld. fenn) tényleg nem rossz.

Ha valaki ezt olvassa, ugyan írja már meg kommentben, hogy Miskolcra asszociálva először a “teremtő hangulat, erős lokálpatriotizmus és feltörekvési vágy” vagy valami egyéb (éspedig?) jut eszébe, erre kíváncsi vagyok. Nekem pl nem, pedig szeretem a várost, itt élek annak ellenére hogy olyan ritka helyzetben vagyok, hogy bármikor elköltözhetnék akár egy héten belül, ha úri kedvem úgy tartaná.

5 Replies to ““Teremtő hangulat, erős lokálpatriotizmus és feltörekvési vágy””

 1. hát nekem nem :) inkább lillafüred, meg hogy a negyedik legnagyobb városunk, és ehhez képest baromira allulreprezentált az általam követett médiában (kossuth, index). ja, meg hogy ezer év oda lejutni, nem értem miért nincsen még mindig valami tényleg gyors (és nem autó) kapcsolat bp és miskolc közt.

 2. Én is úgy érzem, h az aktuális városvezetés abban a legjobb, h a külsőségeknek adjon lehetőleg minden fórumon, de az érdemi munka továbbra is csak áll, vagy el van bagatelizálva.
  Azzal maximálisan egyet értek, h a városban hatalmas potenciál van, amit ezidáig egyetlen kormány alatt, egyetlen polgármester sem tudod termőre fordítani.

  Nem ragoznám melyek ezek, szerintem te is ugyanúgy tudod, de azt azért megjegyezném, hogy nekem sajnos már elfogyott a türelmem. Itt születtem, de sajna – úgy érzem – nincs itt maradásom. Ha úgy hozza a sors (és igyekszem ezért tenni) el fogok innen menni, bár a szívem fájni fog. Nem tehetek mást, nekem már az is sokkot jelent, hogy az Avasról kibicazojok Lillafüredig. Elhanyagoltság, értelmetlen “beruházások”, rombolás, lecsúszott társadalom. Sajnos én itt mást nem látok. :-(

  Máshol sem bizti, h jobb lesz, de egy próbát megér, pláne ha az embert a munkahely hiánya amúgy is indulásra készteti. Ez van… :-(

 3. a, tehat meg mindig nincs munkad :(

  az elvandorlasrol az jutott amugy eszembe, hogy ugyan a sajtoban nem ez jelenik meg miskolcrol (ld fenn az idezetet), de az teny, hogy a helyiekben eros lokalpatriotizmus van. Mert aki tehette, hogy elmenjen, es megis maradt az csak az eros lokalpatriotizmussal magyarazhato :) + :(

  a beruhazasokrol annyit, hogy most megint ugy “rehabilitaljak” a szinvat a var kornyeken, hogy a szinva keves megmaradt, kvazi-termeszetes mederszakabol ott is halott betonkanalist csinalnak. “rehabilitacio”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.