Software update az Alma menüből

Az elmúlt nagyobb OSX frissítéseknél az Alma menü felső harmada, ahol a “legfontosabb”, számítógépszintű menüelemek vannak változgatott kicsit. A legújabb, 10.8-as rendszerben így néz ki a dolog, ahogy jobboldalt látható.
Ez önmagában még nem lenne baj, az App Store már korábban kirúgta a System Preferencest (valójában már 10.6.x alatt).

Viszont. Mountain Lionnal (10.8) az önálló Software Update alkalmazást megszüntették. Értem én, kötik az ebet a karóhoz azaz a jobbágyot a röghöz akarom mondani a legtöbb alkalmazást úgyis a bolton keresztül tölti le a nép (erre, kevéssé finoman az új biztonsági őr program, a Gatekeeper is noszogat), így a rendszerfrissítések és alkalmazásfrissítések központilag menedzselhetők. Valójában ezzel sincs problémám.

A problémám az, hogy a fentiek miatt mindkét menüpont ugyanazt a programot nyitja meg (még ha nem is ugyanazt az “ablakát” (egyablakos az App Store app)). Redundáns, felesleges.

Apple kezdetektől nagyon odafigyelt a jó, a felhasználóbarát GUI-ra, komoly HIG (human interface  guideline) köteteket jelentettek meg, nem véletlenül volt követett példa a Mac OS külső. Ezért furcsa egy ennyire fontos helyen egy ekkora bakit elkövetni. Nem volt ez átgondolva (vagy ellenkezőleg, túlgondolták :)

3 Replies to “Software update az Alma menüből”

  1. Az Apple nagyjabol 10.6 tajekan elkezdte nagyon durvan megszegni a sajat HIG-jet, illetve mas OSX-es szoftvergyartok mar kicsit talan hamarabb is elkezdtek a tendenciat, mostanra a HIG-et kb leszarja mindenki (“miert en tartsam be mikor az Apple maga se teszi?”). Ami egyebkent tenyleg szornyu, de errol sokkal tobbet es sokkal jobban tud rantelni pl. gazs. (paging doctor gazs…)

  2. (a mac app store peldaul a leglatvanyosabb pelda mondjuk 10.6 alatt, thirdpartybol pedig mondjuk rogton a twitter.app amit nem frissitettek mar ezer eve amugy, mindkettonek van ilyen fat titlebarja, a mac app storeban azt rontjak azzal hogy odakerultek a tabok is. 10.7-nel nem kell asszem peldat mondanom, tul sok van mar az alaprendszerben)

  3. a fat titlebart elővetítette 10.5 alatt amikor megszűnt a fejléc kerete és egybeolvadt az ablakkal (“borderless window” korszak kezdete), de igen, 10.7-nél kezdődött az igazi katasztrófa rendszerszinten. Bár, előtte ott volt valamelyik iTunes főverziónál a függőleges close-minimize-zoom gombsor, az csúnya baleset volt.

    OFF: ofisöl twitterappot meg össze kéne gyúrni a Hibarival, mindkettőben van olyan, amit jobban csinál, mint a másik, vagy épp jó, de hiányzik a másikból. Csodálatos alkalmazás lenne :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.