Reindeer, reindeer, reindeer

Ahogy mész északabbra, egyre szaporodnak a turisták körében bögrén, pólón is igen népszerű rénszarvasvonulásra figyelmeztető táblák, ahol békésen poroszkál az állat. Egy idő után maguk a szarvasok is, vagy az erdőből figyelnek, vagy az erdő és az úttest közötti senki földjén pihengetnek, vagy épp az út közepén szambáznak. Segít az észrevételben, főleg éjjel, hogy a szemük is valamennyire visszaveri a fényt az autó fényszórójából, de ha van csini neonszínekben pompázó fényvisszaverős nyakörv, az az igazi. Szürkületben a legnehezebb észrevenni őket, ha előkerülnek, akár az út szélén, bölcs dolog azonnal rátaposni a fékre. Egyszer úgy szlalomoztunk körülöttük, mint alföldi faluban tehéncsordával itthon (bár akkor pont nem én vezettem). Természetesen az erdőben túrázva is lehet velük találkozni.

Ha menet közben találkozunk velük, és nem sikerül időben lefékezni, vagy épp jól időzítve ugrott eléd egy szarvas, akkor a károk minimalizálása érdekében a következő módon próbáld meg elütni: igyekezz a fara felé kormányozni az autót, és ott becsapódni, mert akkor nagyobb az esélye, hogy befordítod és félrelököd, így viszonylag olcsón megúszhatod, és nem fogja egész testével betörni a szélvédőd, esetleg felnyársalni az aganccsal közben. Autósiskolában ezt a gázolástechnikát legalábbis elméleti szinten tanítják is. A viszonylag olcsón megúszhatod kifejezést pedig nem csak anyagi értelemben értettem.

Ahogy mész még tovább, az északi sarkkörön túl táblát olyan gyakran már nem látsz, mert evidencia, hogy sok a szarvas. Helyettük egyre gyakoribbak az úttesten az óriási vérfoltok.
Meg a vastag rácsok a járművek elején.

Az egész rénszarvasdolog most úgy jött, hogy épp az első The Knife albumot hallgattam (az is érdekes sztori, hogy ismertem meg a zenekart: magyar származású svéd küldte át az akkor még egyetlen album számait egyenként aligszélessávon dcc-n irc-n :), ami a Reindeer c. igen vicces számmal ér véget, aminek a címet leszámítva nem sok köze van ahhoz, amit leírtam, csak emléktrigger volt.

(Kép forrása: finlandinsider.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *