Things Fall Apart

Freeblogeddon

Volt a blogszolgáltatómnál, a freeblog.hu-nál tegnap egy elég durva hardverhiba a szervereknél. Ennek folyományaként meglehetősen sok dolog elveszett, augusztus végétől például az ott hosztolt összes blog összes bejegyzése, hozzászólásai, statisztikái. Az azóta feltöltött file-ok úgy látom megvannak, tehát valószínűleg csak az adatbázis-szerver omlott össze, de ennek még jobban utána kell néznem. Viszont aki az elveszett időszakban sablont módosított, annak az is elveszett.

Mivel általában NetNewsWire-ben ellenőrzöm, kiment-e egy bejegyzés (értsd: fel vagyok iratkozva a saját blogom feedjére), és ott bekapcsolva tartom az archiválást, így onnan a szövegeket vissza tudom nyerni, dolgozom a bejegyzések újra elkészítésében. A hozzászólásoknál a szerző nevét és a szöveget is vissza tudtam nyerni.

Közben nálam a külső merevlemezem zakkant meg, hardverhiba néz ki ott is, elég sok olyan adat van rajta, amit nem, vagy csak nagyon nehezen tudnék pótolni, tehát ki kell mentenem sürgősen, mielőtt visszaküldöm. Ennyi adatmennyiséghez viszont vásárolnom kell egy másik, hasonló méretűt, ami egy nagyon nem betervezett, nem épp kicsi, nagyon nem hiányzó kiadás.

Ha már itt tartunk, kezd a kormányzás a kis veteránomban meghalni, cserélni kell a kormányművet, ami azért lesz érdekes dolog, mert 1) nagyon ritka a vas (az országban talán egyetlen futó példány), de azért bízom benne, hogy a modell európai változatainak valamelyikének a kormányműve kompatibilis vele 2) az egész modellcsalád gyártása 25 éve megszűnt.

Egyelőre a biciklim és az iPod touchom köszönik, jól vannak (csak hogy még két, nehezen-nélkülözhető-de-sokba-kerülne-ha-baja-esne eszközömet említsem)

Érdekes véletenek sorozata:

  • A blogon az utolsó megmaradt bejegzés pont aznapi, amikor az utolsó kézi blogexportot csináltam (pedig friss exportból visszatölteni mennyire egyszerűbb lenne… vagy újabból és csak a maradékot kézzel).
  • A merevlemez pont akkor (talán egy napra rá) omlott össze, hogy az ilyen esetekre tekintettel mindig a számítógépem ügyében tartott DiskWarrior dvd-m elkerült a háztól. Később megoldottam, adatok nagy része úgy néz ki kimenthető lesz vele, ha veszek új merevlemezt.
  • Mostanában pont nagyon jól jönne, ha lenne autóm bizonyos feladatok ellátására, de nem merem használni.

Hát ez van.
A blog elveszett bejegyzései a nap folyamán fokozatosan visszakerülnek a tervek szerint.

[Update]: bejegyzések többé-kevésbé visszaállítva (pár apróbb formázási dolgot kell még rendberaknom), a kommentek minden bizonnyal csak estére lesznek, mert más dolgom van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.