Chris Cunningham gyönyörű bizarr világa

Chris Cunningham egy brit rendező, legismertebb munkái a híres, bizarr Aphex Twin videoklipek, vagy Madonna Frozenje, bár itt valószínűleg kevesebben tudják, hogy a klip az ő műve.

A legjobb (és talán legemészthetelenebb) munkái a Warp és Ninja Tune kisérletezgetőbb zenéihez köthetők, főleg Aphex Twinhez, akinek a zenéjére kisfilmeket is készített. Természetesen reklámfilmesként is jegyzik, youtube-on vannak reklámok, amiket ő rendezett. Egy darabig dolgozott a még mindig (de már nélküle) készülő Neurománc mozifilmen is, William Gibson szerint ő lett volna a legalkalmasabb a rendezésre, (szerintem is), ezek után a videók után remélem más is úgy gondolja majd, hogy kiválóan meg tudta volna ragadni a regény hangulatát.

Összedobtam egy videomixtape-et néhány munkájából, kicsit erősen indít, de aztán Madonna és Portishead lenyugtatja az idegeket. Hogy utána a Squarepusher kisfilm gyanútlanul érje az embert. Szerepel még Björk, még több Aphex Twin, és a mester legújabb munkája, a nemrég elhunyt Gil Scott-Heron új albumáról a New York is killing me tízperces videoremixe. Gondolkoztam, hogy berakjam-e a Rubber Johhny kisfilmet, végül ott figyel a végén. A teljes mixtape valamivel több, mint egy óra.

Egészben, megszakítás nélkül, lehetőleg sötétben és egyedül nézd, úgy hatásos :) (Figyelem! Nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatások lehetnek az alábbi videofolyamban!)


Teljes tracklist (ahol nincs első helyen előadó feltüntetve, ott saját kisfilmről van szó)

 1. Aphex Twin: Come to Daddy (1997)
 2. Autechre: Second Bad Vilbel (1996)
 3. Monkey Drummer (zene: Aphex Twin: Mt Saint Michel + Saint Michaels mount) (2001)
 4. Madonna: Frozen (1998)
 5. Portishead: Only You (1998)
 6. Squarepusher: Come on My Selector (1998)
 7. Aphex Twin: Windowlicker (1999)
 8. Leftfield and Afrika Bambaata: Afrika Shox (1999)
 9. Björk: All Is Full Of Love (1999)
 10. Gil Scott-Heron: New York Is Killing Me (Chris Cunningham remix) (2010)
 11. Flex (zene: Aphex Twin) (2000)
 12. Rubber Johnny (zene: Aphex Twin: Afx237 V7) (2005)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *