Magyar QWERTY billentyűzetkiosztás Macintoshra

Hungarian QWERTY

Az egész ötlet onnan jött, hogy még régen, mikor sokszor írtam kódot megszoktam az amerikai angol kiosztást, mivel ott könnyen elérhetőek a nem alfanumerikus karakterek, amik szükségesek kódíráshoz. Évekig használtam minden alkalomra így az angol kiosztást, de mostanában egyre gyakrabban van, hogy kénytelen vagyok magyarra váltani az ékezetek miatt (vagy úgy döntöttem, hogy magyarra váltok, mint pl. most), mert nagy szövegmennyiségnél már kényelmetlen az ⌥+e + <betű> és tsai. Továbbá, amikor csak simán szöveget írtam, már korábban is zavart a németmajmolásból még az írógépkorszakban elkövetett, és a számítógépek világába is átvett y-z csere. Ez azóta csak fokozódott.
Először tehát csak ezt javítottam ki a saját kiosztásomnál, de hamar elkezdtem más apróságokat is implementálni vagy javítani, főleg a rendszerspecifikus, a gyári magyar kiosztásból hiányzó, de általam gyakran használt kombinációkat. Közben menő ikont is kapott, hogy nézzen ki valahogy (csinálj jobb ikont 16×16 pixelen, amin látszik, hogy magyar, hogy qwerty, és olvasható is!). Szóval ez nem az első verzió, és valószínű, hogy nem az utolsó, mert esélyes, hogy matatok még vele (tervek vannak).

Most pedig nyilvánossá teszem a cuccot

Tehát, qwerty a kiosztás, de magyar ékezetes betűkkel. Teszteltem Mac OS X 10.4-től 10.7-ig (zárt intervallum, utóbbiból származik a fenti keyboard viewer screenshot is), megy mindenütt. Működnek vele olyan shortcutok amik a gyárival nem, és van pár egyéb apróság is.
Bővebben ezekről a billentyűzetkiosztás honlapján lehet olvasni.

Macintoshról van szó, tehát a telepítés egyszerű: másold be a Library-ben található Keyboard Layouts jegyzékbe. Jelentkezz ki-be.
Részletes leírást a telepítésről a billentyűzetkiosztás honlapján lehet olvasni.

Letöltés: HunQWERTY (2011.07.03)

2 Replies to “Magyar QWERTY billentyűzetkiosztás Macintoshra”

  1. Szia! Először is köszönöm a munkádat, másodszor ha tudsz kérlek segíts. Macbook pro amerikai billentyűzet, telepítve és használva a munkád (most is azzal írok), viszont sehogysem tudok nullát írni. A karaktertáblán sem látszik semmilyen billentyűkombinációra. Ahol a képen nulla van, nekem ott van a hosszú í, ahol pedig a fenti képen í van, ott nekem nincs semmi, mert a z mellett közvetlenül egy hosszabb shift van. Ha van ötleted, kérlek oszd meg velem. Előre is köszönöm!

  2. szia, köszönöm a kommentet, a nulla probléma létező dolog amiről elfelejtkeztem (használtam sokáig olyan powerbookot, ahol fenn állt a dolog:).
    Kétféle amerikai gép létezik a “hagyományos” US keyboard-os (78 gomb, vízszintes return gomb) és a US International (alias “ISO keyboard”). Utóbbi a 79 billentyűs hardver, magyar gépek is ilyet használnak és ilyen kell, hogy minden betű legyen. Neked nem ilyen van :) Ha az apple nem szűntette volna meg az fn-re numerikus lehetőséget, nem lenne gond…
    legkésőbb hétvégén szállítok egy megoldást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.