Szűrési feltételek beállítása Tweetie alatt

Ezt is megértük… akkor beszéljünk Twitterről. Bár inkább hack a téma. Nos, van ez a mikroblogging szolgáltatás, használom, de az értelmét még nem találtam meg. Itt oldalt láthatóak az update-jeim. Asztali gépen és iPodon is az Atebits szoftverét, a Tweetie klienst használom erre. (Weben tweetelésnek nem látom sok értelmét, valamilyen szar mashup használatának meg semmilyet.) A cég iOS twitter kliensét maga Twitter, Inc megvásárolta pár hónapja, azóta simán “Twitter” névre átnevezve ez a hivatalos kliens a platformon. Úgy tudom, más platformra nincs ilyen. Viszont ez a lépés úgy tűnik, elvette az erőforrásokat az asztali változat (Tweetie for Mac) fejlesztésétől, ami nem öröm.

Tehát, akkor Tweetie for Mac. Azért szeretem, mert kicsi, áramvonalas, minimál, és főleg mert, natív Cocoa. Annak számtalan előnyével. Ezt advankedmacjúzernek nem kell magyarázni, többiek, meg nem biztos, hogy értik (bocsi tőlük. de tegyük hozzá, szerintem nem is érdekli őket). A minimalizmusnak vannak hátrányai, ebből egy, ami fájó, hogy nem lehet szűrési feltételek beállítani.
Vagyis, de. Lehet. Csak béta, és GUI sincs hozzá, utóbbi mondjuk ritkán rettent el.

Szóval, ha valakit idegesít a sok foursquarecheckin-spam, lájkspam, vagy csak simán a #musicmonday, (a linken található oldalt most találtam, bámulatos, hol tart már a tudomány) #tévésorozat, #konferencia és társai, de nem akarja feladni a tweetie-t, akkor itt az örömhír (görög eredetű szóval: evangélium) nekik.

OS X alatt nem kötelező használni a parancssort, mégis a legtöbb hack, amiről írni szoktam Terminal-t igényel (mert ezeknél egyszerűbb, mintha grafikus felületen dolgoznál, ezért most is ezzel kezdem). Szóval, kell egy Terminal.app-példányt indítani. A Tweetie a property list file-jában, tömb formátumban, sztringként tárolja a kizáró kifejezéseket.
Szűrőfeltételek hozzáadása: írjuk (másoljuk) be, hogy defaults write com.atebits.tweetie-mac filterTerms -array-add "eztakaromszűrni" Ezzel létrehoztunk (ha még nem volt) és adattal elkezdtünk feltölteni egy tömböt, az idézőjelek között megadott szöveg ha szerepel a hozzánk érkező streamben, nem jeleníti meg a kliens. Egyelőre mindenütt, mindent szűr amit megadsz, legyen az neked küldött üzenet akár. Reguláris kifejezéseket tudtommal ez a béta nem támogat, így exact match lesz amit megadunk. Természetesen #hashtag-eket és akár @mention-öket (tehát nem csak kifejezésszűrő, hanem egyben emberszűrő is) is ki lehet zárni. Ha többet szeretnénk hozzáadni egyszerre, akkor simán még egy, “idézőjelekkel kvótázott” argumentumot írjunk a fenti kifejezés után.
Kilistázni a tömb tartalmát a következő paranccsal lehet: defaults read com.atebits.tweetie-mac filterTerms
Az egészet a picsába ezzel az utasítással lehet kibaszni (16 éven aluliak nem tőlem tanulják meg a fentieket): defaults delete com.atebits.tweetie-mac filterTerms

Ha valaki közvetlen az xml forrást szeretné szerkeszteni, persze megteheti, és akkor már nyilvánvalóan ért is ahhoz, hogy a fentiekből kiindulva hol találja a szerkesztendő file-t (~/Library/Preferences/com.atebits.tweetie-mac.plist), és bizonyára látott már ilyet korábban is, így ismeri a felépítését, hogy mit és hogyan (<key>filterTerms</key> majd <array><string>, le is kell zárni ám!) kell átírni benne egy texteditorral.
Mondom, hogy egyszerűbb parancssorból. De persze ott van a Property List Editor is, az is jó játék.

Szerintem hasznos jószág ez, ezért is osztottam meg.
Jó mulatást!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.