Ismeretlen (és vicces) fejezet a Lázbérci-víztároló történelméből

Mi ez és hol van és miért?
Csak röviden, mert most nem ez a lényeg:
A Lázbérci-víztároló egy mesterséges tó az Upponyi-hegység szélén. Az Upponyi-szoros és Dédestapolcsány között található. A Bán-patak felduzzasztásával létesítették 1968-ban a környékbeli települések vízellátásának biztosítására (ez később fontos lesz!). Meglehetősen gyönyörű helyen és környéken van, érdemes megnézni.

Na, de következzen a sztori, ami egy volt vízműves dolgozótól származik.

Szóval, megépült a víztároló, volt öröm é bódóttá.

Csakhogy az építés után a víz elkezdett nagyon algásodni. Ennek tetejébe a duzzasztás során a víz alá került és elhalt felszíni, azaz szárazföldi növényzet stb rothadásától még jó kis mocsárgáz is fejlődött. Ez utóbbi egészségügyileg akkor is aggályos, ha nem ivóvízbázisról beszélünk, de mivel arról, ezért mindkét jelenség problémás.

Megoldás: busákat kell telepíteni, mert azok megtisztítják a vizet. Busák betelepítve, víz tisztult, volt öröm é bódóttá.

Csakhogy észrevették, hogy jelentősen megnövekedett a foszfortartalma a víznek. Ivóvíznél ez ugye szintén aggasztó. Kiderült, hogy a busáknak annyira jó dolguk volt új élőhelyükön, hogy óriásira megnőttek, továbbá vígan szaporodtak, és már annyit szartak, hogy az emelte meg a foszforszintet, de nagyon. Halguanó.

Megoldás: ritkítani kell az állományt.

Csakhogy a busák már akkorák voltak, hogy nem tudták őket lehalászni. Próbálták.

Megoldás: le kell lőni őket! Búvárok érkeztek szigonypuskával vízalatti vadászatra.

Csakhogy állatvédők nem hagyták, hogy lemészárolják a halakat.

Patthelyzet!

Végül csak megegyezett minden érintett fél (kivéve a halakat, akiket sikeresen megritkítottak), és kialakult a status quo, hiszen az ivóvízbázis védelmével nem lehet játszadozni. A busák máig tisztán tartják a vizet, kontrollált létszámú állományban.
A horgászok meg békák pedig vígan lazulnak a tóparton, öröm é bódottá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.