Miskolc kártya érdekesség

Avagy mindig figyelmesen olvasd el az apróbetűs részt.

Egy cimborámmal elmentünk ma Miskolc-kártyát csináltatni, mert az biztos jó lesz (bővebb info a link végén). Van egy igénylőlap/nyilatkozat amit jól ki kell tölteni. Szép, nagy, zömmel vastagon szedett betvekkel ott vannak a kívánt adatok, és miegymás. Amit követ egy apróbetűs, sűrűn szedett szöveg. Amit követ egy mégapróbbbetűs mégsűrűbben szedett rész, aminek a legvégén ott a csel:

Nem járulok hozzá ahhoz, hogy a Miskolc Városi Kártya hírlevelét, és a kártyához kapcsolódó egyéb kommunikációs anyagait (SMS, Dm levél) a rendszerüzemeltető a fenti elérhetőségeimre eljuttassa.

(Kiemelés tőlem).
A szedés is ügyes, ez egy sor és még egy picike, és a kis fattyúsor után jobboldalt bújik meg a pici checkbox. Mintha ott sem lenne. Mintha nem is oda tartozna.
Egyszeri felhasználó szerintem ezt a mondatot, és a checkboxot észre sem veszi. És figyeljük meg a cseles megfogalmazást, nem a megszokott “hozzájárulok és akkor beikszelem” szöveg, hanem “nem járulok hozzá”, tehát alapértelmezve kapják az emberek a spam-et. Mert egy ilyen szolgáltatáshoz nagyon jól lehet spamet csomagolni “kapcsolódó egyéb kommunikációs anyag” címen. Kétszer is figyelni kell (először a szöveget elolvasni és a checkboxot lokalizálni, majd észrevenni, hogy hozzá vagy nem járul, tehát, hogy kell ikszelni). Cseles. A biztonság kedvéért a lapon az emailcím mezőt üresen hagytuk mindketten.

Mellesleg sikerült homokszemet juttatni (akaratlanul, sőt, nem is mi voltunk) a gépezetbe is. Mert kértünk a géptől sorszámot (ráböktünk az “új kártya igénylése” gombra, de nekem azonnal piszkálni kezdte a fantáziám a “kártya érvényességének meghosszabbítása” is, később lesz erről szó miért érdekes), fogtunk egy igénylőlapot, kitöltöttük, vártunk, a hívótáblán megjelent a sorszámunk, fotózás (webkamera fotóállványra rögzítve az asztalon :), majd újabb várakozás a kártyakészítésre. Na, itt siklott ki a folyamat. Egy asztal fotózott, az adta tovább az infót a többinek, 3 másik hívta utána a fotóval rendelkező embereket. Például rögtön utánunk az utánunk jövő számot. Majd az azutánit. Majd az azutánit. Mi közben vártunk, de meg kellett állapítanunk, hogy végülis jól érezzük magunkat, mert próbáltuk feltérképezni a rendszer működését. Végül az első szűrő (fotó+adatlap rendszerbejuttatása) faszinak feltűnt, hogy már régóta ott dekkolunk és sok új ember letudta, nézi a sorszámot a hívótáblán, odajön, nézi a mi számaink, hoppá, gond van, hátramegy a többi ügyintézőhöz, hogy whattafakk, majd gyorsan vissza, megnézi, hogy igényléshez kértünk-e cetlit (igen, ilyenekben pont nem szoktunk hibázni:), ezzel a user error kizárva. Mondtuk is, hogy most akaratlanul is beta-teszteljük a rendszert :) Végül oda lettünk vezényelve egyik asztalhoz, feltételezhetően az ottani ügyintéző ronthatta el a dolgot és kaphatott érte lebaszást, mert nagyon mogorva volt (a szomszédügyintéző akihez időközben én odaültem pl nagyon kedves vidám volt). De végül lett kártyánk.
A végén kifelé menet pedig még megcsináltam azt, ami érkezés óta piszkálta a fantáziám (ld fenn). Mert dícséretes, hogy rögtön a teljes rendszert implementálták, azaz ott az érvényesség hosszabbítására lehetőség, de mit csinál a gép, ha azt választom? Ugyanis ez a kártya meglehetősen új dolog, kb egy hónapja kezdődött az igénylés, és még nem is él a dolog, nem érvényes sehova (elsejétől lesz). Tehát nincs hosszabbítás. Tehát mit lép a rendszer, ha én azt akarom?
Kiadott egy papírt a következő sorszámmal, kártyahosszabbítás felirattal, várakozó ügyfelek száma zérus.
Kíváncsi vagyok, hogy akkor ez hogy fogja megzavarni a rendszert az ügyintézőknél. Cimborám mondta is, hogy lehet, ezzel ütöttem be a rendszer koporsójába az utolsó szöget :) (úgysem, szerencsére)

2 Replies to “Miskolc kártya érdekesség”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.