“Eszem-faszom megáll”, mondaná Ford Fairlane – WWDC 2009

Na, ma hajnaltól egész nap nem voltam itthon, magyar idő szerint este sikerült hazesnem úgy, hogy elkapjam az Apple WWDC keynote végét. És behozni az elejét. Ahogy a címben említettem: egyem-faszom megáll! Pedig én mindig az Apple szétszedésével szoktam beszámolni a keynote-okról, egyelőre még keresem ezeket a dolgokat.
Addig is betolok egy kis Little Axe-t és leírom, hogy mi a lófasz van, hogy egy korábbi konzulensem idézzem (az idézet pontosan így szólt, a szövegkörnyezet az volt, hogy a komplex tervezési feladatot hogy kell leadminisztrálni, meg ilyesmi, X tanár úr a jegyzője ennek és régi ismerőse a volt konzulensemnek: (…) menj már fel akkor a tanszékedre X tanár úrhoz, és mondd meg neki, hogy B tanár úr tiszteletteljesen kérdezteti, hogy mi a lófaszt csináljunk?! Igen, van egy stílusa a faszinak, de arany szíve van és a profanitásokat sem gondolja komolyan).

Szóval, frissült a 17-es kivételével a teljes Macbook vonal. Olyannyira, hogy a MacBook (a legacy fehéret nem nézve) megszűnt, azaz átlényegült 13″-os MacBook Pro-vá. Már majdnem a 12″-os PowerBook utódának tekinthető! Tehát mivel MBP lett, így a lowend modell (1200 dolláros alapár, a mostani alap alu ha jól emlékszem 1300 volt) is háttérvilágító billentyűzet meg hasonló gezemicéket kapott, meg, mint a 15″-os, SD kártyahelyet, de, ami a lényeg: FireWire! Firewire 800 van minden alubody MacBookban! (és a nép örvendezik vala). Emellett minden alubody MBP megkapta a 17″-osnál bevezetett új csodaakksit, amiről egyelőre csak annyit tudunk, hogy nem lehet cserélni, azt, hogy tényleg annyi órát és annyi éven át fog bírni, hogy cserére nem lesz szükség, majd hiszem ha látom. Nem telt el még annyi idő, hogy bárki lássa. Tehát majd meglátjuk. Szóval most ott tartok, hogy nagyon kéne egy 13″-os MBP :))
Ja, frissítették a MacBook Air-t is, meg durván leárazták, de még így is egy túlárazott baromság, de legalább már kevésbé túlárazott.

Lesz Hópárduc (Snow Leopard) is, ma új fejlesztői változat van, a boltokba véglegesen szeptemberbe kerül, olcsón. És tele lesz pakolva mocskosul jó cuccokkal, meg ráadásul végre teljesen átírták a Finder kódját. A finomságok között ilyen mókás dolgok is lesznek, mint kézírásfelismerés támogatása a trackpadről. Továbbá halom apróság, amik viszont jelentősen javítják majd a felhasználói élményt. Nem beszélve a több processzormag és a 64 bites architektúra egyre jobb kihasználásáról. Azt hiszem, ha a héten megnyerem a lottóötöst, megvárom szeptembert a MBP vásárlással (ezt úgy mondom, mintha lottóznék…). A PPC támogatásról természetesen nincs hír (hivatalos doksi lehet hogy van, de én nem láttam, ami azt írja, hogy nem támogatja PPC-t), most is elmésen kerülték a témát. Azaz egész pontosan azt mondták a Hópárducról: It will be available for all Intel Macs, past and present. Amivel, ha az ember értelmezi (intencionális szintje az információnak) azt mondta Schiller, hogy PPC-re nem lesz elérhető.

iPhone OS 3.0 és új iPhone 3G[s]. Megint láthattunk demot az új iPhone OS-ből és az új iPhone-nal. Na, ez a durva. Felsorolni is hosszú lenne, csak néhány cucc címszavakban: felszabadult bluetooth és kamera, maps api, bárhonnan lekérhetjük a telefon helyzetét, státusát (hasznos ha elhagytuk vagy ellopták), távolról formázhatjuk is (detto), gps is szabadon hozzáférhető lett fejlesztőknek (és programjaiknak, ugye), digitális iránytű, miegymás. A kamera új, menő satöbbi lett, viszont amit lehet vele csinálni, az tényleg az. Természetesen videóra is jó, felveszel mozgóképet aminél előzetesen adatokat adhatsz meg, azt helyben vághatod/szerkesztheted, majd megoszthatod. Az autofókusz képes lesz úgy is fókuszálni, hogy te mondod meg, a keresőmezőben melyik tárgy legyen a fókuszpont. Meg ilyenek. Lesz benne sok performanszjavítás, halom új fícsör, köztük viccesek is, például hanggal is lehet utasítást adni neki és úgy vezérelni (pl megkérdezni, hogy milyen dal szól most, játsz hasonló dalokat, hívd fel a pápát vagy térdelj le és szeress (utóbbi egyelőre nem, de dolgoznak a megfelelő hardveres kiegészítőn, ha valaki még közelebbi, intimebb kapcsolatba akar kerülni az iPhone-jával)), ami utasításszöveget át is úsztat a képernyőn, meg tud ő is beszélni, satöbbi.
Szerintem az iPhone-ból lesz a Skynet hamarosan, elnézve miket fog tudni az új készülék az új firmware-rel és ez mit vetít előre. Kezdjünk felkészülni az iTélet napjára (bocsi :)
A Gold Master mától elérhető.

Az új szifon 16 gigás és 32 gigás lesz, előbbi potom 200 dollárért (tavaly februárban én 400-ért vettem a touchom), utóbbi 300-ért, de a mostani iPhone 3G 8 gigásat is árulják majd potom 100-asért. A konkurrencia ha nem lép azonnal valami nagyot hardver && szoftver && ár terén akkor nem csak a gatyáját, hanem saját magát is felkötheti (pedig azért kis verseny nem ártana az Apple-nek, mert megint el fognak szállni nagyon maguktól).
Az új készülékek (és akkor az új firmware is, remélem az első generációs touch-omon minél több fontos eleme elérhető lesz, mert ha pénzem lenne rá sem akarom lecserélni a készüléket) jövő péntektől a boltokban (egyelőre ámerika), azaz június 19-e.

Az viszont biztos, hogy az APPL ma jókorát fog emelkedni, pedig még Steve sem jelent meg meglepetésként a színpadon (miért tette volna mondjuk). Viszont ahogy látom, ahogy kezdtem belejönni a bejegyzésírásba mégiscsak sikerült kicsit beszólogatnom az Apple-nek. :)

3 Replies to ““Eszem-faszom megáll”, mondaná Ford Fairlane – WWDC 2009”

  1. Én azért kicsit viccesnek tartom, hogy az alu macbookot átnevezték pro-ra, és most örülünk, hogy újra van firewire. Hát igen, ha eleve rajta hagyják, akkor most természetes lenne, és nem tudnánk örülni neki.
    Az iPhone árát meg felesleges összehasonlítani az iPod Touch-éval, mert nem tudni, hogy milyen díjcsomagokkal lesz ennyi. (Most is kaphatsz 990 Ft-ért iPhone-t.) A kártyafüggetlen iPhone ára lenne a Touch-éval összemérhető adat.

  2. sala: koszi ;)
    zoli: igen, annak idejen beszeltunk errol tobb emberrel, hogy a macbook meg a macbook pro gyakorlatilag ugyanaz leszamitva a meretet meg a fw hianyat (es valszeg azert csinaltak csak ilyenre). most pedig megjott az eszuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.