“Remember boy you’re superstar” – Tricky: Knowle West Boy

Tricky legfrissebb albuma a Knowle West Boy, július 7-én jelenik meg. Knowle West volt az a bristoli negyed, ahol felnőtt. Ahogy írta az album kapcsán, “[Knowle West] egy fehér gettó. Nem ismertem a rasszizmust amíg el nem mentem onnan. A családom kevert fajú, így nem vesszük észre a bőrszínt. Tanácsi lakásban nőttem fel, inkább mint egy fehér srác, de jamaicai gyökerekkel. Viszont valami közös volt ott mindannyiunkban… szegények voltunk. Rájöttem, hogy soha nem írtam semmit ezeknek az embereknek. (…) Soha semmit nem írtam külön az ilyen embereknek, mint én, mint akikkel felnőttem“. Az album pedig az ottani életről szól, milyen volt ott élni és felnőni. Forrásanyagnak a családról és a környékről még lásd a “Naked and Famous” c. dokumentumfilmet. Hasonló témát már a Tricky Kidben (megjelent a Pre-Millenium Tension-ön ’96-ban, egyik kulcsdarabja az életműnek) is boncolgat. Mellesleg a filmcímnek választott “naked and famous” is onnan származik. És az első Massive Attack albumon még valóban Tricky Kid-ként szerepelt, de a kid később lekopott. De elkanyarodtam a témától.
Tehát ez egy meglehetősen személyes anyag Trickytől, ahogy írta is:

Az album kényelmetleséget okozhat az embereknek. Gondolatok összevisszasága. Mikor először a nyilvánosság elé léptem a 90-es évek közepén félreértettek engem. Az emberek azt gondolják, hogy egy hardcore, sötét alak vagyok. Ha találkozol velem, elég vicces figura vagyok. Ügyetlen, aki mindig hülyét csinál magából. De az emberek nem így gondolnak rám. De nem bánok semmit. Teljes felelősséget vállalok.


A következő sorokon első benyomásokat fogok rögzíteni (holott ez olyan anyag, aminek nem árt ha érik az emberben, van benne emészteni való) közbeszúrva információkkal a dalokról. Mert minden számnak története van. Ebben kicsit hasonlít a “Back to mine” mixtape-sorozat Tricky darabjára, ott is van néhány dal ami az egészet különlegessé teszi, meg mutatja hogy Tricky jófej, például haverokkal/unokatesókkal felvett cucc (akik közül egyik szerepel az új albumon is két számon), amelyek közül az egyik a speciális digipack-es Vulnerable albumon látható vidókon is szerepel, elég jó, ha lesz rá igény feltöltöm; vagy a mixtape-re olyat is felrakott amit rajongók nyomtak a kezébe koncerten, és tetszett neki (ami azt jelenti meghallgatta, ilyen előadó a mixtape-en Constanza, akit másnap fel is hívott, és aki az egész Vulnerable-n énekel és Tricky Brown Punk kiadója adja ki az albumát). Meg ott hallottam először Le Tigre-t :) Elég rendhagyó mixtape, mit mondjak. Aki tudja szerezze be.

knowle west boy No, akkor pár szó az albumról (borítóját ld jobbra), csak tájékoztatásképp. Még nem hallgattam agyon én sem.
A kezdő Bacative cseles darab, mert látszólag a Blowback-Vulnerable nyugis vonalát viszi tovább. A Joseph meg a vendégénekesről van elnevezve, mikor NYC-ben lógott Tricky találkozott vele, utcai zenész volt. De a srác eltűnt és Tricky nem tudta megtalálni, ezért elnevezte róla a darabot, hátha hallja valahol és jelentkezik és tudnak még a jövőben együtt dolgozni. A Veronika szintén közreműködőről kapta a nevét kapta a nevét, Tricky egy olasz zenész barátnőjéről, aki a dalt írta.
Az album szép lassan sötétedik, aztán jön a hatodik számnál a durvulás a Council Estate-tel, ami az első kislemez az albumról, és azon ritka darabok egyike ahol nem segít be Trickynek más vokalista. Húzós darab, a klipje megtekinthető (megtekintendő) az album honlapján. Tricky itt nem suttog, hanem egyenesen ordít! A bejegyzés címe is itt hangzik el, a refrénben, de a már fentebb említett Tricky Kidben is megjelent a szupersztárság és a lakótelepi kilátástalanság ellentétéről a gondolat.
Mellesleg mintha a Council Estate nyomokban Roads-hangmintát (Portishead) tartalmazna.

Az album első hallgatásánál (hallgattam eddig kétszer, mondom, ez nem érett kritika, csak kis albumbemutató, esetleg kedvcsináló) feltűnt, hogy valószínű az egyik legfontosabb darab (de tuti a leghátborzongatóbb hangulatú, hideg futkos a hátamon, de kurva jó) rajta a következő, Past Mistake című. Egyébként a punkos hosszúságú (4 perc alatt van minden) számok között ez az egyetlen kivétel a maga öt percével. Később olvastam a mögötte lévő történetet. A barátnőjével írták (ő is énekel rajta), és utána jöttek rá, miközben hallgatták, hogy gyakorlatilag az ő kapcsolatuk tönkremenését írták meg előre, ami aztán végül csúnya szakítással (horrific break-up) végződött. Lubnát sem fogjuk tehát további albumokon hallani.
Az ezt követő Coalition pedig híres Gil Scott-Heron idézet megfordításával (aktualizálásával) indul, “the revolution will not be televised” helyett “…will be televised” (bővebben róla és elemzés a Rapnyelven, én láttam el az oldal gazdáját vele és büszke is vagyok rá mert így hozzájárultam az elemzés létrejöttéhez és mellesleg van mit most belinkelnem ennek kapcsán hehe :), meg saját régi szövegeire is visszautalgat. Politikus témájú beszólogatós darab. Cross to Bear sem egyszerű, egyébként azt írta Tricky, hogy ezt Scorcese Krisztus utolsó megkísértése ihlette. Mellesleg az aHafdís Huld Þrastardóttir énekli, akire a nagyérdemű a GusGus-ból meg az FC Kahuna Haylingjéből emlékezhet (a szólóalbuma szerintem felejthető), merthogy Tricky szerint a hangja tökéletes volt a számhoz mert meglehetősen ártatlan. “Úgy véltem jó választás volt, hogy Jézust játssza. Nem mindenki úszhatja ezt meg szárazon“.

A Slow pedig Kylie Minogue-feldolgozás, mint tudjuk Trickynél nagy hagyománya van fogni különböző dalokat és saját képére formálnia őket :)

A School Gate pedig annak a története, hogy Tricky barátnője 16 évesen teherbe esett. “Minden igaz, ami abban a dalban szerepel“, írja. Én meg arra vagyok kíváncsi ezen felül, milyen lehetett a kapcsolatuk az ezen is éneklő Lubnával mikor még jól ment (ld fenn) ha ilyen dalokat nyomtak együtt, mint ez meg a Past Mistake…

Konklúzió: meg kell ezt még sokat hallgatni, odafigyelve a szövegekre (meg azért is, mert jó dalok vannak rajta). Kicsit tényeg kollázsjellegű az album, de ez szándékos és megszokható. Én ajánlom, kivéve ha valaki könnyed délutáni muzakpótlónak szánja. Az tuti, hogy meg fogja osztani a népet. Viszont Tricky rajongóknak, de még sima érdeklődőknek is kötelező darab. És jó album, akárki akármit mond.

További olvasmány: Tricky írása az albumról a kiadó honlapján (az idézetek zömmel onnan származnak)
Nézni/hallgatnivaló: Council Estate videó a knowlewestboy.com-on
Élő fellépés Jools Hollandnál: Council Estate és Puppy Toy.

“Technikai” információk:
Tracklist (hivatalos, hírlevélből másoltam ki):

 1. Puppy Toy
 2. Bacative
 3. Joseph
 4. Veronika
 5. C’mon Baby
 6. Council Estate
 7. Past Mistakes
 8. Coalition
 9. Cross To Bear
 10. Slow
 11. Baligaga
 12. Far Away
 13. School Gates

Játékidő 45 perc 53 másodperc. A borítót ld fenn. Megjelenik július 9-én. Kiadja a Domino records.

5 Replies to ““Remember boy you’re superstar” – Tricky: Knowle West Boy”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.