261

Akkor, ahogy ígértem az előző bejegyzésben:

Massive Attack, Portishead: Tsunami relief concert, Bristol Academy, 2005.

Volt ugye a nagy földrengés+szökőár 2004 végén Szumátra partjainál+Indiai-óceán partvidékén. 2005 elején pedig volt Bristolban ez a jótékonysági koncert. Ami több szempontból volt különleges vagy nagy esemény. Egyik, hogy Massive Attack és Portishead is fellépett egymás után. Másik, hogy 1998 óta ez volt az első, és 2007 végéig az egyetlen (leszámítva a kocsmai fellépést, valahol “portishead” címkével írtam már róla, meg sokszor visszalinkeltem, most nem fogom) fellépésük, satöbbi.
Ettől még persze lehetett volna az egész egy sima koncert. De tényleg nem volt az. Tehát miért is volt egyedi a dolog? Most jön a lényeg, “satöbbi” az előző bekezdés végéről.
Élőben nyomták. Méghozzá félig unplugged volt, ami alapvetően elektronikus zenét játszó zenekaroknál eleve érdekesen hangzik. És nagyon jól sikerült nekik. Másik, hogy voltak benne improvizatív részek. Massive Attack-ot megtámogatta a színpadon Liz Fraser is, de a csúcspont mindenképp az volt, amikor, figyelem, még a Massive Attack elkezdte játszani a Portishead legismertebb slágerét, a Glory Box-ot! 3D elkezdett rá reppelni (félig improvizált, félig a Risingson-t), majd maga a Portishead is bekapcsolódott Beth Gibbons-szal. Egyszerre mindkét csapat színpadon volt egy ideig így, utána a koncert folytatódott tovább, de már a Portishead játszott, szintén a fentebb elmondottak hangulatban.
Felvételen is hihetetlen nagy volt, hát még milyen lehetett a helyszínen, családias hangulatban… Sok koncertfelvételt ismerek mindkettejüktől, de ez kilóg a sorból. A kép is jó (bár nem vagyok teljesen biztos, hogy akkor készült), jo kis depis hangulat ami jön a nyugat-angliai szürke ipar- és kikötővárosból (gyk: Bristol), lakótelep, kilátástalanság, szegénység, kosz, trip-hop :))
Akinek esetleg nem lenne meg, töltse le és hallgassa meg azonnal!

Csomagban találhatóak képek is a koncertről. Ja, és úgy tudom cirkulál a neten olyan verzió, ahonnan pont a Glory Box hiányzik. Ez nem az. Ez teljes.

J. Kingz: Rockhead EP – Aesop Rock meets Portishead

Nos, sok mindent nem tudok erről a J Kingz-ről, New Yorkban leledzik, és megcsinálta ezt az EP-t. Összemixelt Aesop Rock és Phead számokat, érdekes, de jó végeredménnyel. Aesop Rock rapstílusa elég kemény, de jól össze lett hozva a lágyabb Portishead-hangzással. Jó cucc.

5 Replies to “261”

  1. sebaj, azert jo hogy beirtal, legalabb tudom, hogy nem feleslegesen pazaroltam az idomet meg a savszelessegem erre a bejegyzesre, hanem valaki tenylegesen le is szedte a cuccokat es tetszik neki…

  2. probald ujra letolteni, mediafire verifajol feltoltes utan, es nem jelzett hibat. (Meg egy cimboramnak ugyanazt a linket megadtam es neki nem volt gond).
    Ha nem akar menni majd feltolom mashogy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *