Élő városunk

Megint operafesztivál van, meg egyebek, gondoltuk szétnézünk tegnap. Először délután Saitou-val akartunk gyömbérsört inni, de nem sikerult mert nem üzemelt a Kortyolda, ahol minden ilyen nagy városi partin jóféle ideiglenes söröket lehet inni (ld tavaly ilyenkor, de például a téli fesztiválon is beittunk jól). Ez nagyon nem jó így. De találtunk fesztiválkocsmát a színháznál, ahol csapoltak Borsodit, és kész. Kiábrándító.
Este visszanéztünk Kedvessel a városba, volt nagy élet, meg akartuk látogatni a felújított-átalakított Hősők terén (ami kurva jó lett mellesleg, csak a ronda hullarablószobor nem kéne oda) a doubledeckert megnézni milyen angol serek vannak (igen, emeletes londoni buszból mérik), de nem volt ott a busz, pedig még reggel ott parkolt. Szerencsére összefutottunk múzeumigazgatóúr barátunkkal, aki mondta, hogy itt nem tudtak elég áramot adni a busznak, ezért átköltöztették (akkor jól láttam délután, hogy úton volt). Mondta, hogy vannak remek italok, mert ő kapott kóstolót. Ja, és lesz jövő héten megint fröccsfeszt. Így esett, hogy átsétáltunk a Városház térre, közben sok ember az utcán meg hangulat, meg ilyenek. Volt Guiness-pult is (jólesett volna egy Guiness, de feltételeztem, hogy vagy egy ezresbe kerül, és igazam volt, mert a 950 forint még talán benne van a “vagy egy ezresbe”. De odabenn voltak egyéb angol alsóerjesztésű sörök, meg csapoltak fincsi budějovicei sert (azaz Budweisert:), barnát is! Felültünk a busz emeletére meginni, közben néztük a sok embert, meg a népzenészeket, meg a táncházat. Tavaly is ezt mondtam, most is ezt mondom, hogy egész nyárra kéne ilyen rendezvénysorozat, mert ilyenkor él a város, azaz látszik, hogy él. És az embersűrűséget elnézve igénylik is. Én rühellem a tömeget, de az ilyennek hangulata van. Zene szól, nincs kihalva a főutca, ilyenek. Menj el Český Krumlovba, vagy bárhova, és éjjel nem hal ki a város. Tehát nem ártana Miskolcnak valamivel még fenntartani ezt.
Vicces epilógus: már indultunk haza, amikor elment az áram. Mindenütt a környéken. Se közvilágítás, se az árus/italos/kajás standokon (ahol azért mérsékelhetnék az árakat), sehol. Kíváncsi vagyok mennyit loptak az emberek a nagy tömegben a pultokról. Viszont a sötétben jól látszott a Zemplén fölött tomboló vihar magas viharfelhője benne a villámokkal…
Még több ilyen rendezvényt, még több életet a városba! (És kortyoldát sörkülönlegességekkel!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.