új “bicikliút”

Már valamivel több, mint egy hete figyelemmel követem kis városunk fejlődésének újabb jelét, abból a fajtából, ami csak arra jó, hogy befogassa az emberek száját akik jogosan nyitották ki. Ebben a bejegyzésben bicikliutakról lesz szó.
A budapestiek mindig rinyálnak, hogy jaj, milyen kevés bicikliútjuk van, hüpp, hüpp, hát, ha szívrohamot akarnak kapni jöjjenek Miskolcra biciklizni. A város völgyek közé zárt szerkezete okán kevés útvonalon lehet eljutni egyik végéből a másikba (pl a Diósgyőri várhoz a belvárosból autóval kettő, de inkább másfél útvonalon) gépkocsival. Biciklivel a fentebbi példa +1 útvonal, de szűk és összevissza irányokba egyirányú. Volt évek óta egy bicikliútnak nevezett dolog, ami Miskolc-Tapolcára vitt ki kb a miskolctapolcai elágazástól, tehát nem hosszú, de nem is jó. Például járdával közös. Például ahol meg nem az, ott is szűk és gyalogossal van tele pedig két járda is van mellette. Ráadásul az egyetemre kijutni gyalog csak a bicikliúton lehet. Meg utána Tapolca felé szintén (már ha a bokroktól elfér akár egy bicikli is gyalogos nélkül). Ami bicikliút aztán szervizúttá válik, tehát megint baszhatjuk ha rendesen haladni akarunk biciklivel. Nos, ezt az úgynevezett bicikliutat hosszabbítgatják most a belváros felé. Egyik szakaszán, javukra szól, csináltak új burkolatot. A járdára. Mert abból választják le a bicikliutat. Festik is a sárga csíkot, ennek eredményeképp a gyalogoscsíkon sok helyütt két ember már nem fér el egymás mellett, két biciklis a rendelkezésre álló helyen meg soha. Nomeg én felfesteném nem csak a kereszteződésekre, hogy melyik oldal kié, hátha akkor a gyalogosoknak akár 15-20 százaléka is lesz, aki nem lép bicikli elé (úgy vettem észre, hogy fiatalok mennek inkább rendesen). Ami még rosszabb, hogy buszmegállókba torkollik rendszeresen a járda bicikliút, ahol aztán szanaszét sok gyalogos. De a kedvencem az, hogy gyakorlatilag egyenes vonalon halad az út, ami mellé felfestették a bicikliknek a vonalat a járdára. Mégis egy kereszteződésnél meg kell állni, le kell szállni (már aki ;), és két zebrán át átmenni a másik oldalra, ahol folytatódik. Ott például már új burkolat sincs. Csak szanaszét gyalogosok. Nemsoká ráparkoló autósokat is prognosztizálok.

Tehát biciklivel haladni nem lehet. Kevésbé, mint eddig az autósok mellett az út szélén, kerülgetve a megsüllyedt kanálisokat. De van bicikliút. Úgyhogy kuss legyen, biciklisták!!
pff :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.