NeXT Apple, kiből lett ki (második rész)?

Az előzőek folytatása.
Tehát az operációs rendszere miatt az Apple felvárásolja a NeXT-et. Ez sokmindent hozott magával, az későbbi OSX-en kívül. Például Steve Jobs-ot. A NeXT vezére és (egyik) főrészvényese személyesen sokat profitált a dologból, például rengeteg Apple részvényt (annak idején eladta majdnem mindet ami volt neki). Először csak tanácsadóként dolgozott az Apple-nek (és nem az Apple-nél), de már akkor és ott tudta egyengetni a saját és a NeXT útját, ami végül a NeXT felvásárlásához vezetett. (Félreértések és összeesküvéselméletek elkerülése végett: nem a külsős Jobs vette meg az Apple által az Apple-nek a saját cégét saját magától. Egyrészt az üzlet révén került egyáltalán oda. A NeXT pedig több szempontból jobb választás volt, mint a Be, köztük a komoly múlttal rendelkező rendszer jelölhető meg fő okként, miközben a BeOS akkoriban még erős félkész állapotban volt (a Windows NT meg Solaris meg komolytalan találgatás volt), és Gassée — aki tudta, hogy az Apple-nek kell új rendszer, záros határidőn belül, úgy taktikázott, hogy szárazra szívja volt munkaadóját a Be eladásával — de csúnyán elszámolta magát. Csak hogy két dolgot említsek.) Az akvizícióval az Apple megszerezte a NeXT termékeit, szolgáltatásait és ipart évekkel megelőző technológiákat. A NeXT technológiái, satöbbijei (ld előző mondat) pedig végre lehetőséget kapott komoly piacra, széleskörű jelenlétre, jelesül majd a teljes Macintosh piac átvételére (átalakítására). Megjegyzés: sok platformon jelen volt a NEXTSTEP, de soha nem portolták PowerPC-re! (Amúgy érik egy Rhapsody-t bemutató bejegyzés, meg esetleg az Apple-NeXT egyesülést a technológiák alapján néző is) Folytatom most mással.
NeXT takes over Apple. Itt mindenkinek az juthat eszébe, hogy “né, a NeXT vezetője Jobs volt, aztán az Apple ura is ő mostansáog!” Nos, próbálkozott ő a tárgyalások folyamán bekerülni az igazgatótanácsba, de nem hagyták neki. Tanácsadó viszont lehetett. Ahonnan hamarosan tényleg ő lett az úr. Tehát a néhai NeXT gazdája az Apple vezetője lett, és azonnal radikálisan neki is esett a cégnek. Lenyesegette a szétburjánzó termékpalettát (bye bye performa és tsai), kinyírta a Newtont (Scully gyermeke!) és a QuickTake-et, satöbbi, ezek mind közismert esetek. Ettől még nem lehetne mondani, hogy ki vette át az uralmat ki felett.
Viszont. A NeXT technológiáival jöttek a NeXT emberei is, akik létrehozták ezt a technológiát, akik fejlesztik és dolgoznak rajta és vele, és akik értenek hozzá. Jött a céggel annak a menedzsmentje is. Akik szépen beültek az Apple-ös kollégáik székébe :) Az akvizíció óta tehát azok az emberek, akik az Apple-ben a stratégiai helyeket elfoglalták, jórészt NeXT-esek. (és még csak ezután jött Jobs második eljövetele a vezérigazgatói székben :D) Példának okáért ott volt Avie Tevanian, aki pár hónapja távozott az Apple-től. Tevanian volt a NeXT-nél is a hasonló ember, logikus, hogy ő került ebbe a székbe — hisz ő volt a legmegfelelőbb ember arra, hogy irányítsa a NEXTSTEP/OPENSTEP/Rhapsody MacOS-szé formázását. A vicc amúgy az, hogy ezen emberek egy része az eredeti Macintosh létrehozói között voltak annak idején. Megint Tevanian-t említem meg, de ezúttal ellenpéldának: őt a NeXT-hez pont nem az Apple-től vitte át Jobs, hanem egyetemi zsákmány, kulcsszó: mach. Tehát az Apple konkrétan lefejezte saját magát, és a nyakára odatelepedett a kis Redwood City-beli cég. Aztán hogy, hogy nem Jobs felemelkedésével lecserélődött az Apple igazgatótanácsa is szinte teljes egészében.

A NeXT-tel jött továbbá az Objective-C, ami a későbbi Cocoa alapja lett (Rhapsody-barátoknak: az ottani BlueBox-ból lett a Carbon, a YellowBox-ból a Cocoa amikor OSX-esedett a rendszer) Ehhez jött az Interface Builder. Végülis ha az osx-t nézzük, akkor (azért most túlozni fogok rendesen) gyakorlatilag egy Aqua-skines OPENSTEP-et látunk. A legszembetűnőbb dolgok az egyszeri júzernek a dokk, application bundle, háromoszlopos Findernézet vagy a program menü. A vicc az, hogy a dokk egy időre a fejlesztés során eltűnt — konkrétan a Rhapsody idején. A másik vicc, hogy a korai Rhapsody user interface design-okban megjelent egy dokk-utánérzés ‘tray’ néven, amiből semmi nem lett. Azt hiszem itt abba is hagyom, mert nagyon elmentem a rendszer felé. De hogy miért is gondolom, hogy a NeXT vette át az Apple helyét?
Fentebbi és előző bejegyzésben ott van, nem igaz? De kis összefoglalóul: a NeXT Apple-be olvasztása után lecserélődtek a kulcspozícióban lévő emberek nagy része a NeXT-esekre. Köztük a cégvezető. Az Apple átépített szinte mindent a NeXT technológiára, amibe a saját technológiái egy részét beolvasztotta (pl QuickTime), és nem fordítva, nem az Apple meglévő dolgaiba a megszerzett NeXT-dolgokat! Az operációs rendszere is a NeXT-é kiegészítve pár almás dologgal, dehát az egész cégfelvásárlós sztori erről szólt. Néhány régi Apple technológiát (pl Newton) az kivégeztek.
És az Apple újra elkezdett innoválni a szürke performa-korszak után. Meg ami még nem jutott eszembe, és kimaradt. Ha a dolgok mögé nézek, tényleg úgy látom, hogy inkább a NeXT él tovább az Apple-ben, nem pedig saját maga. Igaz, ehhez nagyon néznem kellett, de ezért is lett ez a két bejegyzés.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.